Nekklachten

De nek bestaand uit 7 nekwervels; C1 t/m C7. Dit wordt ook de Cervicale wervelkolom genoemd. Direct onder de schedel zit de 1e nekwervel : de atlas. De 2e nekwervel wordt ook wel “ draaier” genoemd. Spieren die een belangrijke rol spelen bij nekklachten zijn de m. Trapezius (monnikapsspier) en de m. Levator scapulae (schouderbladheffer).

Nekklachten vallen onder de KANS klachten. Dat staat voor Klachten aan Arm Nek en Schouders. Nekklachten kun je onderverdelen in de categorie specifieke en niet specifieke nekklachten. Specifiek wil zeggen dat de aandoening van de nek een duidelijke oorzaak heeft zoals artrose, nekhernia of stenose. Niet specifieke aandoeningen zijn voor 90% aanwezig van alle nekklachten. Dat wil zeggen dat er niets te zien is op de MRI of rongenfoto maar en zijn wel klachten aanwezig. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door triggerpoints (spierknopen), gewrichtsblokkades of structuren die inklemmen. De nekklachten kun je onderverdelen in acute nekklachten en chronische nekklachten. Bij acute nekklachten zijn de klachten 6 weken tot 3 maanden aanwezig. De nekklachten zijn chronisch als ze langer dan 3 maanden aanwezig zijn. De nekaandoening is dan niet chronisch. De oorzaak van nekpijn is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door spanningen, overbelasting, een verkeerde beweging of een verkeerde houding. Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, verkeerde slaaphouding kan de nek pijn doen.

Je kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn dat het lijkt alsof je nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan.

Bij spanningshoofdpijn ervaar je een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van je hoofd. Soms wordt het als een “strakke band” om het hoofd ervaren. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is spanning niet altijd de oorzaak van spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor een aantal soorten hoofdpijn. De spieren van je nek en schouders zijn vaak pijnlijk en gespannen. De oorzaak van spanningshoofdpijn is vaak een combinatie van hoge spierspanning, vermoeidheid, voeding en te weinig rust. Ook hormonen, slaaptekort, lichaamshouding en lichaamsbeweging kan een rol spelen.

Bij ouderen kunnen de gewrichtjes tussen de wervels wat slijten en veranderen (artrose). Dit kan chronische nekpijn geven.

Bij een nekhernia drukt een kraakbeenschijf die tussen uw nekwervels zit (tussenwervelschijf of discus) tegen een zenuwbaan die naar een arm loopt.
Bij een nekhernia is de nekpijn vaak niet het ergst. U heeft vooral pijn aan een arm. Het gaat vaak om een scherpe snijdende of schietende pijn. Soms heeft u ook tintelingen of minder kracht in je arm.