Oedeemtherapie
Wat is oedeemtherapie?
Oedeemtherapie (ofwel oedeem fysiotherapie) onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut blijkt bewezen effectief voor de behandeling van oedeem. De therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende opleiding oedeemtherapie gevolgd. Daardoor heeft Annemiek Oudijk met betrekking tot vochtophoping in het lichaam haar specialisatie. Dat geeft u dus de zekerheid dat uw klachten altijd zo snel mogelijk verdwijnen.

Bij welke klachten wordt oedeemtherapie toegepast?
Wanneer oedeemtherapie het beste kan worden toegepast? Als het lymfesysteem niet goed werkt. Normaal gesproken lost het lichaam het lymfoedeem zelf op. Maar als gevolg van een aandoening, ongeval of (borstkanker) operatie kunnen er lymfeknopen of -vaten beschadigen. Daardoor zoekt het vocht vervolgens een andere uitweg. Er ontstaan daardoor vaak zwellingen in armen en of benen. Als gevolg van oedeemtherapie benen kunnen de zwellingen in de benen echter verminderen.

Waarom wordt oedeemtherapie gebruikt?
De huid en oedeemtherapie behandeling is vooral gericht op:

Verminderen en het voorkomen van toename van het oedeem (omvang en volumevermindering)
Afname “drukkende, vermoeide, strakke, zware, gespannen” gevoel
Voorkomen wondroos (erysipelas)
Toename van kracht en bewegingsmogelijkheden van uw arm of been
Verminderen en voorkomen van huidproblematiek
Toewerken naar steunkousen door middel van tijdelijk zwachtelen
Verminderen van pijn
Onze behandelmethoden
Afhankelijk van de intake diagnose bekijkt de oedeemtherapeut vervolgens welke aanpak het meest effectief zal zijn voor uw specifieke klachten en pijn. Oedeemfysiotherapie kan bestaan uit onderstaande behandelmethoden voor het verhelpen van oedeem. Bij ons kunt u dan ook terecht voor de volgende huid en oedeemtherapie behandelingen:

1. Manuele lymfedrainage:
Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de lymfeafvoer stimuleert en lymfoedeem vermindert. Deze massage zorgt daarnaast ook voor het aanmaken van kleine en oppervlakkige lymfevaatjes. We passen diepere massagetechnieken toe bij verharding in het oedeem.

2. Oefentherapie:
Vaak bestaat er naast het oedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Als gevolg van het lymfoedeem kan de spierkracht zijn afgenomen. Door middel van de oefentherapie kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.

3. Lymftaping:
Een specifieke tapemethode, waarbij de huid iets wordt opgetild voor het verbeteren van de opname van lymfvocht. We brengen de tape naar een gezond deel van het lichaam, zodat vervolgens het oedeem daar afgevoerd kan worden.

4. Bindweefsel-, littekenmassage
Door middel van operaties en radiotherapie kunnen verklevingen ontstaan die voor beperking van mobiliteit zorgen en pijn geven. Door middel van speciale technieken proberen we het weefsel weer soepeler te maken.

5. Ademhalingsoefeningen:
Oefeningen voor het verbeteren van de afvoer van lymfevocht.

6. Adviezen met betrekking tot huidverzorging, dieet en leefregels:
U krijgt voorlichting over Biologische huidverzorging, voeding en suppleties, preventie en zelfhulp. Hiermee kunt u vervolgens thuis zelf aan de slag.

7. Zelfmanagement:
Om u zo zelfredzaam mogelijk te maken, leren we u zichzelf te masseren, te zwachtelen of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten.

Wat kan een oedeemtherapeut voor u betekenen?
De oedeemtherapeut heeft jarenlange ervaring en vakbekwaamheid. Daar haar jarenlange ervaring weet ze hoe het werkt en welke behandelingen wél zorgen voor functieherstel en bestrijding van de altijd aanwezige pijn meestal in overleg met de huisarts. Deze bewezen behandelmethoden stemmen zij af op het stadium waarin uw oedeem zich bevindt.